TUL:N PAINIMESTARUUSKILPAILUT SUOLAHDESSA 31.3.–1.4.1929

 

 

Vuoden 1929 painimestaruuskilpailujen toinen osa myönnettiin Urholle. Kilpailupaikaksi valittiin Kukkula työväentalon sijaan. Päätettiin myös ”varata vapaa asunto aikanaan ilmoittautuneille”. Kilpailuihin ilmoittautui 30 miestä, mitä pidettiin vähäisenä, mutta tasoa pidettiin korkeana. Kilpailuissa Urhon pojat – Vallin ja Helander – toivat mitalit Suolahteen.

 

 Sarjan 53 kg ratkaisuottelussa olivat Kemin Innon V. Perttunen ja Vallin. TUL-lehti kirjoitti ottelusta näin:

”Sarjan 53 kg kovin ottelu käytiin Perttusen ja Vallin välillä. Kun 40 minuutin painikaan ei tuonut ratkaisua, voitti Perttunen mestaruuden nopeampien voittojen ansiosta.” Molemmat olivat saaneet yhden selkävoiton ja kaksi ratkaisematonta, mutta Perttunen oli saanut vastustajan selälleen Vallinia nopeammin. Sarjan 53 kg palkintojärjestys:

 

1.      V. Perttunen Kemin Into (1 v, 2 r)

2.      A. Vallin Suolahden Urho (1 v, 2 r) (selkävoiton aika ratkaisi voiton)

3.      T. Saikkonen Savonlinnan Jyry

 

Sarjassa 75 kg jouduttiin painimaan viisi kertaa ennen kuin sijoitukset olivat selvillä. Ennakkosuosikkeja olivat Joensuun Lammi, Urhon Helander, Turun Tammi ja Urhon Hänninen.  Näin ottelut etenivät:

”Tammi ja Hänninen painivat pyöreän. Helander löi Penttisen selälleen 0.32 kuluttua, Hänninen voitti Karvosen 0.19. Helanderin ja Tammen ottelussa julistettiin ratkaisematon, vaikka Helander johti koko ajan, Lammi väänti Hännisen selälleen patterista 12.43. Lammi ja Helander ottelivat komeasti. Lammi johti hivenen koko ottelun ja ansaitun työvoiton. Helander sai kilpailujen nopeimman voiton asettamalla Hännisen selälleen 14 sekunnissa.”

 

Tulokset:

1.      E. Lammi Joensuun Yritys 4v, 1 r

2.      K. Tammi Turun Veikot 2 v 4 r

3.      K. Helander, Suolahden Urho 3 v, ½h, 2 r

 

Ikämiesten 75 kg:n sarjan ottelussa sattui yllätys. ”Ihan vaan mukaan lähtenyt Hytönen tuli näet mestariksi itselleenkin yllätyksenä. Jäntti tekee heiton ja hartiat kastuvat – Jäntiltä itseltään. Pillimiehen soitettua nousevat molemmat miehet hämmästyneenä ylös. Vielä suurempi oli Hytösen hämmästys, kun hänet julistettiin voittajaksi. Muuten olikohan Jäntin molemmat hartiat matossa?” (TUL-lehti 5.4.1929)

 

Tulokset:

                      75 kg

                      1. V. Hytönen Suolahden Urho 1 v.

                      A. Jäntti Kuopion Riento  1 h

 

”Kilpailujen järjestelytehtävissä Suolahden Urho onnistui kerrassaan loistavasti. Yleisöä oli kilpailuja seuraamassa tuvan täydeltä, joten järjestäjien vaivat tulivat korvatuiksi.”